Deri Ayakkabı Nasıl Parlatılır?

Ayakkabılar, kirletici etkenlere en fazla maruz kalan giyim eşyalarıdır. Deri ayakkabılar da bu etkenlere maruz kalarak kısa süre içerisinde parlaklıklarını kaybetmeye başlarlar. Ancak deri ayakkabıların parlatılması bazı pratik yöntemler sayesinde oldukça kolaydır.

Deri Ayakkabılar Nasıl Parlatılır?

Deri ayakkabıların parlatılması için öncelikle ayakkabı yüzeyindeki kirlerin ve tozların temizlenmesi gerekir. Ayakkabı tozları yumuşak bir ayakkabı fırçası kullanılarak giderilebilir. Ayakkabı fırçası kullanılırken çok fazla bastırılmamalı ve ileri geri hareketlerle deri yüzeyine sürtülmelidir. Gerek duyulursa ayakkabı fırçası hafif ıslatılarak da kullanılabilir. Bu işlemden sonra deride kalan lekeler varsa bunların giderilmesi için de nemli ya da ıslak bir bez kullanılmalıdır. Temizlik için kullanılan bezin pamuklu ve yumuşak olmasına dikkat edilmelidir. Bezin ıslatılması için kullanılacak olan su da mümkün olduğunca klorsuz, tatlı su olmalıdır. Eğer ayakkabı üzerinde ıslak bezle çıkmayan lekeler varsa bu durumda bir miktar şampuanlı su yapılmalı ve ayakkabı bu su ile silinmelidir. Deri ayakkabının temizliği yapıldıktan sonra parlatma işlemine geçilebilir.

Deri ayakkabıların parlatılması için en çok kullanılan yöntem ayakkabının cilalanmasıdır. Cilalama için öncelikle kaliteli bir deri ayakkabı cilası ve cila fırçası temin edilmelidir. Cilalama işleminde öncelikle cila süngerine bir miktar ayakkabı cilası alınmalı ve cila sünger yardımıyla ayakkabının her yerine dairesel hareketlerle uygulanmalıdır. Bu uygulamadan sonra da ayakkabıya uygulanan cila, cila fırçası ile ayakkabıya iyice yedirilmelidir. Bu işlemle hem deri ayakkabı parlatılmış olur, hem de deriye iyi bir bakım yapılmış olur.

Deri ayakkabıların parlatılması ve bakımı için kullanılabilecek malzemelerden bir diğeri de vazelindir. Vazelin deriyi parlatmasının yanında besler, yumuşatır ve bakım yapar. Vazelin ile ayakkabıların parlatılması içinse bir miktar pamuk üzerine vazelin alınmalı ve cilalama işlemindeki gibi dairesel hareketlerle deri ayakkabıya uygulanmalıdır.

Beyaz sirke ve keten tohumu yağı da deri ayakkabıların parlatılması için kullanılabilir. Bu uygulamada beyaz sirke ve keten tohumu yağından birer ölçek alınarak bir karışım oluşturulmalı ve bu karışım temiz ve yumuşak bir bezle ayakkabılara uygulanmalıdır.

Deri ayakkabıların parlatılması için ilginç bir yöntem ise muz kabuklarının kullanılmasıdır. Bunun için deri ayakkabıların soyulan bir muzun kabuklarının iç kısımları ile silinmeleri yeterli olmaktadır.